Skip to main content

Hva er Supported Employment?

Om Supported Employment 

Supported Employment (SE) er en modell for å støtte personer med ulike utfordringer med å få og beholde ordinært, lønnet arbeid. Modellen bygger på Association for Supported Employment Europe (ASEE) sine verdier og prinsipper, og har en tydelig verdibasert tilnærming til arbeidsinkludering.

SE har sitt utspring i USA på 1980-tallet og ble utviklet for å hjelpe personer med kognitive funksjonsnedsettelser til å få og beholde jobb. Modellen spredte seg senere til Europa og har siden 1990-tallet blitt anvendt i Norge, først rettet mot personer med utviklingshemming, men nå som et verktøy for å inkludere personer med ulike utfordringer.

I motsetning til tradisjonelle "train and place"-modeller, følger Supported Employment en "place and train"-tilnærming hvor arbeidssøkeren raskt kommer i en ordinær arbeidssituasjon og får opplæring og støtte direkte på arbeidsplassen. Oppfølgingen gis av en SE-tilrettelegger til både arbeidssøkeren og arbeidsgiveren. 

Gjennom modellen jobber SE-tilretteleggeren i samarbeid med arbeidsgivere og alle involverte med å identifisere de mest "naturlige" måtene å støtte arbeidssøkeren på. Det gis også mer skreddersydd opplæring, trening og varig tilrettelegging i form av systematisk kartlegging, instruksjon og oppfølging. Varig oppfølging av arbeidsgiver er også en del av SE-modellen. 

Verdier og prinsipper

  1. Personer med ulike utfordringer er ressurser på arbeidsplassen.
  2. Personer med ulike utfordringer bør få mulighet til reell arbeidsinkludering og en ordinær lønnet jobb.
  3. SE-tilretteleggeren følger prinsippet om at alle kan jobbe, gitt rett jobb og riktig støtte - ingen ekskludering.
  4. SE følger “place-train”-prinsippet, og er ikke en arbeidsavklaringsmodell.
  5. Jobbsøking bør begynne så tidlig som mulig.
  6. Personer oppmuntres til å ta valg og kontroll over egen karriereutvikling. Prinsippet om brukermedvirkning gjelder. 
  7. Det etableres et reelt samarbeid mellom personen, arbeidsgiveren og støtteapparatet.  
  8. Personer med ulike utfordringer støttes i å være likeverdige og aktive medlemmer av arbeidsstyrken og samfunnet for øvrig, både sosialt og økonomisk.
  9. SE-tilretteleggeren anerkjenner viktigheten av arbeidsgiveren som partner i SE-modellen med egne krav som må innfris.
  10. SE bygger på verdsetting av sosial rolle (VSR), som anerkjenner at arbeid er en verdsatt sosial rolle og at det å bli ansatt kan bidra til å reversere samfunnets devaluering, som gir positive konsekvenser for personen.
  11. SE baserer seg på den sosiale modellen, som erkjenner at funksjonshemming er et resultat av fysiske, organisatoriske og holdningsmessige barrierer i samfunnet. Fjerning av diskriminering krever en endring i tilnærming og tankegang når det gjelder hvordan samfunnet er organisert, i dette tilfellet ved å fjerne barrierer for arbeid.
  12. SE fremmer karriereutvikling for personer ved å støtte opplæringsmuligheter og karrierelæring.

 

Fig.tekst. GAP-modellen for universell utforming omarbeidet av Grete Wangen.

Femtrinnsprosessen i Supported Employment

Supported Employment følger en strukturert femtrinnsprosess. ASEE uttaler at alle elementer må være med i prosessen for å kunne si at man jobber etter Supported Employment. Modellen må forstås som en fleksibel og individuelt tilrettelagt prosess hvor varigheten og rekkefølgen på elementene/trinnene ikke er forhåndsbestemt, men tilpasses den aktuelle kontekst. 

  1. Innledende kontakt og samarbeidsavtale - Etablere kontakt med arbeidssøker, kartlegge motivasjon og ønsker
  2. Yrkeskartlegging og karriereplanlegging - Identifisere kompetanse, interesser og støttebehov
  3. Finne jobb - Aktiv jobbutvikling og matching mot egnede arbeidsplasser
  4. Samarbeid med arbeidsgiver - Tilrettelegging på arbeidsplassen og støtte til arbeidsgiver
  5. Oppfølging og trening på og utenfor arbeidsplassen - Kontinuerlig støtte til både arbeidstaker og arbeidsgiver etter ansettelse

 

Om Customized Employment 

Customized Employment (CE) og SE bygger i utgangspunktet på de samme verdier og prinsipper, og prosessene er i all hovedsak de samme. Som et svar på utfordringene med å utøve SE i sin rendyrkede form har man i USA utviklet CE for å nå tilbake til den opprinnelige målgruppen; personer med kognitiv funksjonsnedsettelse/utviklingshemming. 

I CE fremheves Discovery-prosessen som spesielt viktig hvor det å bli kjent med personen og dens nettverk er avgjørende i en oppstartsfase. Discovery-prosessen (utforskning) skal være utgangspunktet for påfølgende Job development (jobbutvikling), forhandlinger og videre oppfølging på arbeidsplassen. (Se figur under.) Her skiller CE seg fra SE ved at SE har tidlig jobbsøk som et prinsipp og at utforskning i er en kontinuerlig prosess.